اهرم عملیاتی

تعریف اهرم عملیاتی چیست؟

اهرم عملیاتی معیاری است که نشان می‌دهد یک شرکت یا یک پروژه از چه ترکیبی برای هزینه های ثابت و هزینه های متغیر استفاده کرده‌اند.

  1. چنانچه تعداد کالای فروخته‌شده شرکتی کم باشد، بخش عمده درآمد ناشی از آن صرف حاشیه ناخالص آن شده و گفته می‌شود که اهرم عملیـاتی بالا دارد. از طرفی شرکتی که فروش های زیادی انجام می‌دهد، با هر فروش مقدار کمی حاشیه ایجاد می‌کند و بنابراین گفته می‌شود که شرکت اهرم عملیـاتی پایینی دارد. با افزایش حجم فروش یک کسب و کار، هر فروش جدید سهم کمتری به هزینه های ثابت و سهم بیشتری به سوددهی می‌دهد.
  2. گفته می‌شود کسب و کاری که نسبت بالایی از هزینه های ثابت و نسبت کمتری از هزینه های متغیر دارد، از اهرم عملیاتی بیشتری استفاده کرده است. برعکس کسب و کارهایی با هزینه های ثابت کمتر و هزینه های متغیر بیشتر از اهرم عملیـاتی کمتر بهره جسته‌اند.

توضیحات مدیر مالی در مورد اهرم عملیاتی

هر چه درجه اهرم عملیاتی بالاتر باشد، خطر احتمالی ناشی از پیش‌بینی ریسک هم بیش‌تر می‌شود. به این معنی که اگر یک خطای نسبتاً کوچک در پیش‌بینی فروش رخ دهد، می‌تواند به‌صورت خطاهای بزرگی در محاسبه جریانات نقدی شرکت خود را نشان دهد. نقطه مقابل این گفته برای شرکت هایی با اهرم عملیـاتی کم‌تر صادق است. در کسب و کاری که محصولات بسیار زیادی در سال به فروش می‌رساند و هر محصول سهم کمی در پرداخت برای هزینه های ثابت دارد، آینده شرکت وابسته به حجم فروش و تک‌تک محصولات تولیدی نیست.

به‌طور مثال، فروشگاه‌های مواد غذایی به‌طور قابل‌توجهی کمتر از نمایندگی خودروهای مدل بالا و گران قیمت اهرم عملیاتی دارند.

معادل‌ انگلیسی اهرم عملیاتی عبارت است از:

Operating Leverage

تهیه‌شده در: مدیر مالی

اگر سؤال یا نظری دارید لطفاً در بخش پرسش و پاسخ سوالات مالی مطرح کنید. همین‌طور با اشتراک‌گذاری این نوشته در شبکه‌های اجتماعی شما هم در توسعه دانش مالی و سرمایه گذاری شریک شوید.